Ασφαλής μετακίνηση παιδιών σε αυτοκίνητο. Τί πρέπει να προσέχω;

Η οδήγηση με μωρό ή  παιδί στο πίσω κάθισμα, ειδικά για μεγάλες αποστάσεις, μπορεί να γίνει περίπλοκη και κουραστική διαδικασία. Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για την επόμενη φορά που θα είστε… on the road με τα παιδιά σας!

Σε ότι αφορά τους μικρούς μας φίλους, αρχικά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ασφαλίσουμε το παιδί, όχι στη ζώνη ασφαλείας, αλλά στο ειδικό παιδικό κάθισμα. Οι ζώνες ασφαλείας είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να ασφαλίζουν έναν άνθρωπο που είναι πάνω από 1,5 μέτρο ύψους. Εφόσον κάποιος είναι κάτω από αυτό το όριο, τότε η ζώνη δεν εφαρμόζει στα σωστά σημεία και άρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.

Τα παιδιά λοιπόν, πρέπει απαραίτητα να κάθονται στο παιδικό κάθισμα, μέχρι την ηλικία των 12 ετών ή  μέχρι να ξεπεράσουν το 1,5 μέτρο ύψος ή τα 36 κιλά. Μάλιστα, πρέπει να τοποθετούνται στο ειδικό κάθισμα από την αρχή της ζωής τους, από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα βγούμε από το μαιευτήριο. Το ειδικό κάθισμα για βρέφη πρέπει να είναι γυρισμένο ανάποδα από τη φορά του αυτοκινήτου και πρέπει να παραμένει ανάποδα μέχρι το παιδί να συμπληρώσει τα κιλά που ορίζει ο κατασκευαστής του καθίσματος.

Ένα άλλο, εξίσου σημαντικό, θέμα το οποίο μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο αν δεν τηρείται, είναι οι ασφάλειες του αυτοκινήτου να είναι κλειδωμένες έτσι ώστε το παιδί να μην μπορεί να ανοίξει από μέσα το αυτοκίνητο. Επίσης, να μην επιτρέπεται στο παιδί να κατεβάσει το παράθυρο του και να βγάλει το κεφάλι ή τα χέρια του έξω  – κάτι το οποίο φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει εάν το παιδί ήταν τοποθετημένο στο παιδικό καθισματάκι.

Τέλος, δεν πρέπει να επιτρέπουμε επικίνδυνα παιχνίδια ή αιχμηρά αντικείμενα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά και να μην αφήνουμε τα μικρά παιδιά να τρώνε χωρίς την απαραίτητη επιτήρηση, κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως ένα παιδί μέχρι 2 ετών, δεν μπορεί να κάνει ταξίδια πάνω από 2 ώρες συνεχόμενα. Πρέπει να κάνετε συχνές στάσεις, να βγάζετε το παιδί από το καθισματάκι, να το ξεκουράζετε ή και να περπατάει, εφόσον είναι σε αυτή την ηλικία και μετά να το τοποθετείτε πάλι στο ειδικό κάθισμα, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι σας. Μπορεί να είναι μια διαδικασία κουραστική και λίγο βαρετή για τους γονείς, όμως αρκεί να αναλογιστείτε πως ένα παιδί δεν είναι δυνατόν να αντέξει ένα δίωρο, τρίωρο, ή τετράωρο ταξίδι χωρίς στάση. Για να κάνετε το ταξίδι λιγότερο βαρετό και κυρίως για να αποφύγετε τα παιδιά να μεταφέρουν την ένταση και την κούραση τους στον οδηγό, μπορείτε να εφοδιαστείτε με τα αγαπημένα τους τραγούδια, αλλά και τα αγαπημένα τους παραμύθια. 

Εσείς, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να φροντίσετε για την ασφάλεια του παιδιού σας. Για όλα τα υπόλοιπα, η Europ Assistance Greece είναι διπλά σας. Απλά καλείτε το 24ωρο τηλεφωνικό μας κέντρο και άμεσα θα είναι κοντά σας εξειδικευμένος συνεργάτης μας!

Πηγή : https://www.europ-assistance.gr/

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί Cookies για την βέλτιστη πλοήγηση στη σελίδα.
Όροι χρήσης